Sino Japanese Peace Conference 馬關條約 1895年 @下関

一早起身由熊本出發經小倉到達下關唐戶市場,食個午餐。其實我們以前已經嚟過呢個市場,只可惜當天不是星期天檔口沒有開門。

今次親身經歷發現其實係好搵笨,首先魚生唔係特別新鮮,又唔係特別平,而且啲飯好鬼凍,真係中伏!🤦‍♀️反而係博多駅同一個價錢可能食得仲開心仲新鮮。如果大家有機會去唐戶市場,我會建議你哋去2樓的地道餐廳食仲舒服仲好味⋯⋯這是我第一次到來的經歷。

當天人流非常之擠擁,我仲不經意把帶子燒汁自己到咗落羽絨身上。

食完之後,老公大人就話不如開海帆樓行一行,海帆樓其實是一間酒店位於唐戶市場對面。這酒店正是李鴻章當年在這裏住宿。海帆樓隔離就正是日清講和紀念館。雖然這個紀念館極之細,但估唔到都好多人特別到來參觀。

有關馬關條約的資料,可以瀏覽以下網址。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/马关条约

博物館對面再向唐戶市場方向就會見到巴士站,由於唐戶市場距離下關駅差不多30分鐘所以都是搭巴士為妙。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s