海幸山幸配Miyazaki Pass 遊日南海岸 Nichinan Coast

由木製的海幸山幸是由宮崎開出到南鄕的特色JR,這輌列車只會在周末及假日開出,列車只有兩卡車,而且每天只是來及回一次。這輌列車只有指定席而且坐位不多。所以必須盡早預約。由於咁多規例,坐在列車的確有幸。列車每程需2320円,用JR 南九州或全九州pass 也包括,可以享用。你可以帶同食物上車或上車後購票也可以!呢位大叔買定豚肉飯及sake ,好識o歎!

http://www.jrkyushu.co.jp/trains/sp/umisachiyamasachi/


用1000円 miyasaki pass 可配合海幸山幸遊日南海岸就最適合不過。你可以乘海幸山幸到油津下車再轉巴士,行程其實係好急,不過有想玩曬三個景點,冇辨法!



10:08 由宮崎JR 出發 11:27 到達油津駅
11:50 由油津巴士出發 12:12 到逹鵜戶神宮
13:22 由鵜戶神宮巴士出發 13:27 到達Sun Messe 日南公園

14:37 由Sun Messe 日南公園出發 15:06 到達青島參觀鬼之洗灈板

15:50 由青島駅JR 經南宮崎 18:30 出達鹿兒島中央

如果有小孩或老人或行理就冇可能達標。

鵜戶神宮 Audi-hi guys Shrine(免費)

神宮距離車站大概十五分鐘,途中有兩條特長樓梯,小孩及老人也很難掌握!

位於崖下的神宮的確與別不同,神宮配合海及天的顏色實在太美!


Sun Messe 日南公園🗿(入場費大人700 円)

呢個公園入口距離車站遠得很,未到公園入口已筋皮力盡。公園都幾咁大,我見d人租用golf 車代步,但必須有日本車牌。

呢個景點真是太美,但真係好趕,未能完全享受的確有點可惜!如果能在這裏吃個午餐,真是要唱"一切很美只因有你"。

其實為咗慳時間我真係好想叫人用golf 車車我地上去山頂,反正golf 車有四個位,一般只有兩個人,只可惜老公大人止了我😌!


青島鬼之洗濯板🏝Aoshima(免費)

由海幸山幸也可以望到呢個景觀而親身踏在洗板上感覺當然吾同。途有很多售買宮崎芒果的舖頭,價格比一般超市平!

沙灘上有很小孩在玩沙,再行到最入便是青島神宮,可惜我地要趕JR所以犠牲了參觀神宮。

青島呢達地方一啲都吾似日本,JR周邊好似好荒無!有三兩個人係到曬太陽飲beer🍺。 



三個景點的確很難取捨⋯能夠完成對我們來説真是一個創舉!

點解時間咁緊急?答案係因為要配合JR pass ,如果之前嗰晚吾住宮崎就很難趕及海幸山幸,如果玩完日南再留宮崎一晚也不能盡用個三天pass之後或之前去多一個地方如霧島!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s