霧島兩大必去景點 Kirishima Sightseeing 

首先如果非自駕遊去這些景點係有一定既難度,在於要預先安排公巴時間配合行程,因爲班次特別疏,一小時一班左右!

霧島主要有兩個JR 站,即霧島溫泉駅及霧島神宮駅。但我會大家主要利用神宮駅因為班次夠多,及多特急列車。

而且霧島是一個非常鄉下的地方,如果有問題最好一早在鹿兒島問曬,佢個JR站都得一位伯伯員工但吾識英文𠺢🤦‍♀️!

非自駕遊玩法可以從鹿兒島坐JR到霧島神宮駅,轉巴士到霧島神宮連午餐,再撘巴士到神話之里,玩完去霧島酒店浸溫泉。

景點一,霧島神宮

一個小型但非常值得參觀的神宮。在神宮車站碰一個九歲的小孩,極攪笑,佢話個行程係佢plan ,佢話個神宮有啲似千語千尋既場景⋯⋯而家d細路真係超醒目又吾怕醜,仲用電話的照片慢慢解説佢之前的行程。

神宮行5分鐘左右,都有一個觀光案內所可以問吓野!


如果時間多,神宮巴士站附近也有一個足湯,可以o歎下。


景點二,霧島神話之里 http://www.shinwanosato.jp

呢一個係好適合大細路,同小孩嘅地方、有火車、纜車、滑梯車、同草地車!d細路一定開心,不過要留意周邊並沒有好吃的餐廳。所以最好食完午餐再前往!

上纜車附近有免費locker ,你可以放下行理,玩得輕鬆。500 円來回,回程可以選擇纜車或特長滑梯。至於小火車則是200円一程,班次很疏,大概半小時一班!另外還有一個500円一小時任玩的草地滑行!


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s