博多Hakata Bus pass

其實福岡巴士並不昂貴,由天神去博多只需要100 Yen,如果你當天唔需要去太多地方,我唔建議你買pass,但如果你個人大懵,會上錯車又要去較遠的地方,例如同一天又要去大豪公園又要去福岡塔,你就可以買one day bus pass,周日價錢係620円,周末係510円。一般市區要去的地方巴士也可以到達十分方便。簡單啲講,如果你只係穿梭博多及天神,那就不需要買pass了因為每次100 円有排坐都未夠回本。如果上咗車先至決定買pass就可以直接向巴士司機購買嗰不過有時巴士司機都會賣晒:(

另一款pass叫green pass(綠林周遊劵),可於機場內購買。呢款pass需要750円但可以於福岡空港使用,如果你到達當天時間較早有打算去好多地方可以考慮這款pass。

*由國際空港黃博多或天神區車費260円,每小時大概兩班車,車程15分鐘

 

另外仲有一款更加扺既套票,1800円包兩張活動票及一張可於空港用的巴士票。活動票的用法有好多選擇也可以吾同人,吾同日試用。例如可以用來玩open bus 觀光,open bus 正價為1560 円。

1800 円-1560円-1560円-750円=足足慳了2070円

 也可以用活動劵用來食屋台消夜。 

如果當日要參觀太宰府又想撘巴士而你又住在博多駅,可以考慮呢個pass 2100円包午餐。 一張太宰府吾包午餐的全日通都要1500円!但如果你住天神的話,你可考慮以下網址的各種西鉄pass

http://www.nishitetsu.jp/bus/furusatowari/train.html

*普通巴士車票由博多駅去太宰府單程都要600円

 

而每架巴士上也有免費wifi給乘客享用,每次30分鐘!  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s